Jaké jsou typy airsoftových zbraní a jak vybrat tu správnou

Jaké jsou typy airsoftových zbraní a jak vybrat tu správnou

Jaké jsou typy airsoftových zbraní a jak vybrat tu správnou

Airsoft je vzrušující aktivita pro více hráčů, která simuluje vojenské a taktické scénáře. Cílem hry bývá například zajmout vlajku, zničit nepřítele, eliminovat bombu nebo osvobodit rukojmí. Pro zajištění co nejlepšího a nejrealističtějšího zážitku hráči používají airsoftové repliky zbraní, které bývají na první pohled téměř k nerozeznání od svých ostrých předloh. V tomto článku se podíváme na různé typy airsoftových zbraní a poradíme vám, jak vybrat tu pravou pro vaše potřeby.

Airsoft zbraně můžeme rozdělit podle různých kritérií: na dlouhé a krátké, na mechanické, elektrické a plynové, ale také je zle dělit podle energie (měřené v joulech) či úsťové rychlosti (měřené v m/s).

Dělení airsoftových zbraní

Krátké a dlouhé airsoftové zbraně

Krátké zbraně lze dále rozdělit na pistole a revolvery. Pistole jsou ideální pro blízké boje nebo jako sekundární zbraň. Revolvery nabízejí klasický vzhled a jednoduchou obsluhu.

Dlouhé zbraně dělíme na pušky, samopaly a brokovnice. Pušky vynikají v přesnosti na dlouhé vzdálenosti. Samopaly jsou skvělé pro rychlou palbu v těsných prostorách, většinou u nich lze přepínat v režimech full-auto a semi-auto.

 

Úsťová rychlost airsoftových zbraní

Úsťová rychlost a energie jsou důležité faktory, které ovlivňují výkon zbraně. Zbraně mohou být rozděleny do následujících kategorií:

Nízká úsťová rychlost (do 100 m/s): Bezpečnější pro indoor hry.

Střední úsťová rychlost (100–130 m/s): Univerzální použití.

Vysoká úsťová rychlost (nad 130 m/s): Vhodná pro outdoorové hry a velké vzdálenosti.

 

Rozdělení airsoft zbraní podle pohonu

Pohon zbraně je dalším klíčovým aspektem, který určuje její charakteristiky a použití.

Elektrické zbraně (AEG): Nabízejí konzistentní výkon a jsou oblíbené pro svou přesnost a spolehlivost. Jejich dostřel bývá kolem 50 metrů a úsťová rychlost 90–180 m/s.

Plynové zbraně: Mohou mít zabudovaný zpětný ráz (BlowBack systém), díky kterému poskytují realistický zážitek s každým výstřelem. Mají větší dostřel než AEG a úsťovou rychlost většinou kolem 100 m/s, některé modely však i přes 200 m/s. 

Manuální zbraně: Vyžadují manuální natažení pružiny před každým výstřelem, což přidává na realismu. Úsťová rychlost bývá průměrně 120 m/s. Mezi manuálními zbraněmi ale najdete i odstřelovací airsoft pušky, které mají dostřel a úsťovou rychlost mnohem vyšší.

Airsoftové repliky zbraní: jak vybrat tu správnou

 

Při výběru airsoftové zbraně zvažte následující faktory:

Cena: Mezi nejlevnější patří manuální airsoftové zbraně (ceny začínají už pod 1000 Kč). Nejdražší jsou AEG zbraně. U plynových zbraní počítejte s potřebou pravidelně kupovat plyn.

Typ hry: Budete hrát indoor nebo outdoor? Pro hry v uzavřeném prostředí (Close Quater Battle, CBB) jsou vhodnější krátké zbraně – nepotřebujete tak dlouhý dostřel ani příliš vysokou úsťovou rychlost a s dlouhou zbraní by se vám v menších prostorech mohlo špatně manipulovat. Naopak venku se vám delší dostřel a vyšší přesnost dlouhé zbraně mohou hodit.

Materiál: Airsoftové zbraně jsou vyráběny z různých materiálů, od ABS plastu po kov. Materiál ovlivňuje nejen vzhled, ale i výkon a odolnost zbraně – kovové zbraně jsou dražší a těžší, ale zároveň působí více autenticky.

Jaké jsou typy airsoftových zbraní a jak vybrat tu správnou

Další tipy pro výběr airsoftové repliky zbraně:

  • Zvažte své zkušenosti a dovednosti v airsoftu a zvolte zbraň, která vám umožní růst a rozvíjet své schopnosti.
  • Ujistěte se, že příslušenství pro vaši AEG zbraň nebo plynové náplně pro vaši plynovou zbraň jsou na trhu dostupné.
  • Zkontrolujte recenze a zkušenosti ostatních hráčů s danou zbraní a značkou.

Výrobci airsoft zbraní: kdo stojí za nejlepšími modely

Tokyo Marui: Japonský výrobce airsoftových zbraní, známý pro své inovativní designy, jako je například baterií poháněná airsoftová puška.

Umarex: Německá společnost, která je jedním z předních výrobců a dodavatelů airsoftových zbraní a příslušenství s téměř 50letou tradicí.

ASG (ActionSportGames): Společnost se sídlem v Dánsku, která nabízí širokou škálu licencovaných airsoftových zbraní a příslušenství.

Cyma: Výrobce známý pro své cenově dostupné a kvalitní airsoftové zbraně, včetně modelů s licencí.

Cybergun: Francouzská společnost držící více než 21 exkluzivních licencí, včetně Colt a FN Herstal, specializující se na repliky zbraní.

G&G (Guay Guay Trading Co.): Tchajwanský značka, která se od roku 1986 zaměřuje na výrobu airsoftových zbraní a vojenského vybavení.

Specna Arms: Výrobce z Hongkongu nabízející širokou škálu airsoftových zbraní, včetně polymerové řady Core a inovativní řady Edge.

ICS (I Chih Shivan): Tchajwanský výrobce airsoftových zbraní, který je známý svými vysoce kvalitními produkty, včetně elektrických zbraní a pistolí.

Action Army: Tchajwanská společnost založená v roce 2010, která se zaměřuje na vysokou kvalitu airsoftových produktů, vše vyrobené na Tchaj-wanu.

 

Nejlepší modely airsoftových zbraní se vyznačují vysokou kvalitou materiálů, precizním zpracováním, výkonnými střeleckými mechanismy a spolehlivostí v různých podmínkách a situacích.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet