Airsoftové zbraně: základní dělení

Airsoftové zbraně: základní dělení

Airsoftové zbraně: základní dělení

Airsoftové zbraně jsou fascinujícími replikami, které poskytují realistický zážitek bez použití ostré munice, která je zde nahrazena plastovými kuličkami. Airsoft zbraň může být rozdělena do tří hlavních kategorií: elektrické (AEG), plynové a manuální zbraně. Každý typ zbraně má své výhody a nevýhody, které ovlivňují jejich výkon, spolehlivost a vhodnost pro různé situace. V následujících odstavcích se podíváme na jednotlivé typy zbraní a jejich základní vlastnosti.

Manuální airsoftové zbraně

Pružinové zbraně jsou nejjednodušší a často nejlevnější variantou. Jak název napovídá, tyto zbraně jsou poháněny mechanickou pružinou, která po natažení stlačí vzduch v komoře a ten následně vystřelí kuličku z hlavně. Manuální airsoftové zbraně vyžadují ruční nabíjení před každým výstřelem, což zpomaluje kadenci střelby, ale zvyšuje realističnost a kontrolu nad zbraní.

Důvody popularity manuálních airsoftových zbraní zahrnují jejich jednoduchost, nízké náklady a realističnost. Jsou ideální pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit s airsoftem, nebo pro pokročilé hráče, kteří hledají výzvu a realističtější zážitek.

Airsoftové zbraně: základní dělení

Elektrické airsoftové zbraně

Airsoftové zbraně: základní dělení

AEG airsoftová zbraň, neboli Automatic Electric Gun, je nejpopulárnějším typem zbraně v airsoftu. Elektrické airsoft zbraně fungují na principu mechanického elektrického systému (elektromotoru a baterie), který pomocí ozubených kol natáhne pružinu, stlačí píst a vytlačuje vzduch, který vystřeluje plastové projektily. AEG zbraně jsou mezi hráči oblíbené pro vysokou kadenci střelby, snadnou údržbu a širokou škálu dostupných modelů a příslušenství.

Výhody AEG v airsoftu dále zahrnují konzistentní výkon, možnost úprav a vylepšení a snadnou dostupnost náhradních dílů. Mezi nevýhody patří vyšší pořizovací náklady, potřeba dobíjení baterií a nižší realističnost ve srovnání s plynovými zbraněmi.

Plynové airsoftové zbraně

Plynové airsoftové zbraně neboli Gas Blow-Back (GBB), používají k pohonu kuliček stlačený plyn, nejčastěji CO2 nebo zelený plyn (Green Gas). Ten je uvolňován z plynového zásobníku a vystřeluje projektily. Plynové zbraně nabízejí vyšší realističnost, silnější zpětný ráz napodobující reálnou zbraň a často vyšší výkon než AEG zbraně. Nicméně, jejich výkon může být ovlivněn vnějšími faktory, jako je teplota a tlak plynové náplně.

Plynové airsoft zbraně jsou vhodné pro hráče, kteří hledají realističtější zážitek a vyšší výkon. Mezi jejich nevýhody patří vyšší provozní náklady (na plynové náplně), citlivost na teplotu a potřeba pravidelné údržby a čištění.

Airsoftové zbraně: základní dělení

Každý typ airsoftové zbraně má své specifické použití a je důležité vybrat si ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a stylu hry.

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet